|
|
Ranga: Pomocnik prawie mistrzunia Grupy: Member
Przyłączony: 8/17/2009 Posty: 79
|
Witam!
Mam pewien problem. Nie wiem czy zmiana systemu z 32 bitowego na 64 pomoze aby moj komputer z procesorem Intel Core 2 Duo 2.93Ghz RAM 4gb i karta graficzna geforce 220 GT 1gb z systemem Windows 7 Ultimate 32bit bedzie radzil sobie lepiej np. z grami Battlefield 3, F1 2011 czy GTA IV?
Bede wdzieczny za pomoc.
P.S Wiem ze jest roznica miedzy komputerem z systemem 32 a 64 bitowym, ale nie jestem pewien czy mi cos ta zmiana pomoze.
|
|
|
Pomozcie!!!!!!!!!!! PLEASE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
 Ranga: Mistrzunio Grupy: Member
Przyłączony: 8/1/2009 Posty: 716
|
Śmiało możesz zmienić na system 64-bitowy. System przyspieszy, ale będzie zużywał więcej pamięci fizycznej, ale przy twoich 4GB to nie problem.
|
|
|
Ale jak bedzie zuzywal wiecej to nie wyjdzie na to samo?
|
|
 Ranga: Mistrzunio Grupy: Member
Przyłączony: 8/1/2009 Posty: 716
|
Zapełnienie pamięci RAM nie spowalnia komputera. To jest rodzaj takiego magazynu, a magazyn jest po to aby go zapełniać, jeśli się zapełni do końca to wtedy dopiero strasznie zwalnia, ponieważ system pożycza pamięć z dysku, który jest niesamowicie wolny w porównaniu z RAMem. Ty masz 4GB wiec ci zapełnienie nie powinno zagrażać. Smiało zmieniaj.
P.S Jaki masz procesor dokładnie, oprócz tego, że to intel i ma 2.83Ghz?
|
|
|
Najsmieszniejsze jest to ze ucze sie zawodu technik informatyk  intel core 2 duo E7500
|
|
 Ranga: Nie mam życia poza kompem Grupy: Member
Przyłączony: 9/14/2009 Posty: 5,204
|
goOd_Master - Ej no, nie okłamuj kolegi stary... Wrc - ja bym powiedział, że na pewno nie przyspieszy Ci kompa. Raczej spowolni. 32bity wykorzystują max 3.75GB, więc max obciążenie będzie mniejsze niż przy 64bitach, które wykorzystują 4GB+. 64bity będą szukać więcej pamięci, ale jej nie znajdą. Gry, które obsługują >4GB będą działać tylko na tych 4GB, więc nie przyspieszą. Przy systemie 32bitowym będą korzystać z 3-3.75GB. I to powinno wystarczyć. Poza tym, 4GB to już nie jest dużo. Teraz standardem robi się dual 2x3GB lub triple 3x2GB. A do tego Twój procesor nie należy do grupy czterordzeniowych, które "zaleca się" przy systemach 64bitowych, bo są znacznie wydajniejsze i szybsze niż 2 rdzenie. Na znaczne przyspieszenie nie masz raczej co liczyć. Spowolnienie to i owszem.  Chociaż IMO to nie zmieni się nic. Pamiętaj tylko, że przy 64bitach musisz kontrolować detale w grach, bo już część z nich wymaga więcej niż 4GB.
|
|
|
Dobra. Teraz juz mniej wiecej wiem o co chodzi. Dzieki za pomoc.
|
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie: Co moglbym zmienic w tym zestawie zeby otrzymac lepsza grafike? Moim zdaniem najslabsze ogniwo to karta, mam racje?
|
|
|
Guest |