Witamy Gościa Szukaj | Aktywne Tematy | Członkowie | Zaloguj | Rejestruj

Play 3/2010 Opcje
Ghoran
Wysłane: 18 lutego 2010 16:23:52

Ranga: Administration
Grupy: Moderator

Przyłączony: 8/17/2007

Dziś do sprzedaży trafia marcowy PLAY - jedyny miesięcznik poświęcony wyłącznie pecetowym grom. Na prośbę czytelników rezygnujemy z działu konsolowego, by skupić się na najlepszych i najpotężniejszych maszynach do grania, jakimi są naszym zdaniem kompy. Jedyny materiał niepecetowy w tym wydaniu to rzut okiem na iPada - choć sami nie jesteśmy przekonani, czy to mały komputer, duży iPhone, czy może przerośnięta przenośna konsola.

O tym, że dla pecetowców nadchodzą tłuste miesiące, jesteśmy pewni na 100%. Wystarczy spojrzeć na nasz temat okładkowy - wiedzieliście, że powstaje Cywilizacja 5? Ano nie wiedzieliście, bo zapowiadamy ją jako pierwsi na świecie. Kontynuację legendarnej serii widział w akcji Sir Haszak. Wybrał się w tym celu za ocean, a przy okazji... pogadał z Sidem Meierem. Spisał wrażenia na czterech stronach - tego nie znajdziecie ani w innych pismach, ani w sieci.

Jako pierwsi w Polsce recenzujemy Necrovision: Przeklęta Kompania. To polska gra, która sięga do korzeni pecetowego grania z czasów Quake'a czy Painkillera (którego to twórcy zresztą przy niej dłubali). Pierwsza część miała pewne bugi - czy udało się je naprawić? Jako jedyni graliśmy też przed premierą w Metro 2033 - coś między S.T.A.L.K.E.R-em a Falloutem, ze szczyptą survival horroru do tego. Zooltarowi się podoba!

Na prośbę czytelników powiększamy działy z publicystyką - 9 stron trendów, 2 felietony, retro... Jest tego trochę. W trendach Rafał Belke zastanawia się nad fenomenem gier artystycznych i odpowiada na pytanie, czy ich potrzebujemy i dlaczego. Cubituss z kolei bierze pod lupę szał związany z grami wojennymi. Ten sam Cubi pisze felieton o pracy redaktora pisma o grach i... żegna się z czytelnikami, bo opuszcza fotel naczelnego (więcej - w numerze). W roli drugiego felietonisty debiutuje znany i lubiany Koso! Poza tym zastanawiamy się dlaczego gry nie łamią stereotypów i zerkamy w przyszłość, prezentując pięć ciekawych, związanych z grami idei na 2010 rok.

To już wszystkie atrakcje w numerze? Absolutnie nie, piszemy jeszcze o kilkunastu hitach (i kilku crapach). Polecamy reportaże o Prince of Persia: Zapomniane piaski (widzieliśmy grę w akcji w Montrealu!), Brink (nowe info!), Piraci z Karaibów: Armada potępionych (wieści prosto z Vancouver, z siedziby Propaganda Games), Supreme Commander 2 (kolejny pecetowy miażdżyciel)... Graliśmy przed premierą w Just Cause 2, Settlers 7, Silent Hunter 5. Zrecenzowaliśmy Mass Effect 2 i Dark Void... Jest i będzie w co grać!

A na płycie DVD... 3 pełne wersje gier!

9 KOMPANIA (pełna wersja na płycie DVD)

Ta wydana półtora roku temu strategia cały czas trzyma się w czołówce swojego gatunku. Na pierwszym planie inwazja ZSRR na Afganistan w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku, inspiracje słynnym rosyjskim filmem wojennym oraz fantastyczne przedstawienie areny zmagań w środowisku 3D. Główna atrakcja gry to kampania, na którą składają się planowanie na strategicznych planszach oraz bitwy rozgrywane na 11 ogromnych mapach w Afganistanie. A na nich możliwość taktycznego wykorzystania ponad 80 różnych typów jednostek - od szturmowców i zwiadowców, przez oddziały zmotoryzowane, po czołgi i helikoptery.

SHADOWGROUNDS (pełna wersja na płycie DVD)

Ta strzelanina jest autentycznŕ duchową poprzedniczką Dead Space'a. Wcielamy się w najzwyklejszego mechanika na eksperymentalnie skolonizowanej planecie. Kiedy nagle wysiada światło, wyprawa naprawcza prowadzi do odkrycia gniazda obcych. Zaczyna się zasuwanie ze znalezionymi spluwami po opuszczonych korytarzach gigantycznych fabryk i kręcenie w poszukiwaniu apteczek czy amunicji. Całości smaku dodaje fantastyczna, mroczna muzyka, atmosfera półmroku i cienie tworzone przez naszą latarkę. A co kilka etapów regularne starcie z niezbyt przystojnym bossem.

KURKA W OGNIU: POLOWANIE NA KURCZAKI (pełna wersja na płycie DVD)

Sprawa jest prosta - na ekranie pojawia się niepokojąca iloĘç ptactwa, które trzeba szybko zlikwidować. Oprócz różnych mutacji kurczaków pojawiają się też kaktusy czy chmurki. A do ich eliminacji dostajemy potężny antykurkowy arsenał - bumerangi, rzutki czy czarodziejskie laski plujące ogniem i elektrycznością. Amunicji jest nieskończona ilość, więc można strzelać do woli. Wrogowie jednak nie śpią i atakują coraz liczniejszą zgrają, stopniowo zmniejszając widoczność.

Ponadto 5 wersji demo: Dark Void, Colin McRae: DIRT 2 i inne!

Pełny spis treści PLAYA 3/2010 poniżej:

NEWS

Crysis 2, Dragon Age: Początek - Przebudzenie, Fallout: New Vegas, FIFA Online Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City, Granie z iPadem, LEGO Harry Potter: Years 1-4, Mafia II, Order of War: Challenge, Subiektywnie, Wieści ze świata, Left 4 Dead z kontrolą ruchu

TRENDY

Sztuka, panie, sztuka - nowa fala gier artystycznych

W cieniu Call of Duty - strzelaniny wojenne 2010

REPORTAŻE

Brink, Civilization V , Piraci z Karaibów: Armada potępionych, Prince of Persia: Zapomniane piaski, Supreme Commander 2

JUŻ GRANE

Just Cause 2, Metro 2033, Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic, The Settlers 7: Droga do królestwa

TESTY

Dark Void, Mass Effect 2, Necrovision: Przeklęta kompania, Vancouver 2010

RETRO

Piękni kontra źli - bohater jak ta lala

TECHNIKA

Nowości sprzętowe

LISTY

Dobrzy Samarytanie są wśród nas. To znaczy Was.

KOMIKS

Alek Projekt - odcinek 13, w którym Ambitny Łoś (tak!) i 8-Bit (tak!) dowiadują się, dlaczego dzieciaki czasem po prostu spadają z nieba

FELIETON

GL HF - Cubituss żegna się z najlepszą pracą na świecie

Wykoślawione gałęzie - Koso o przewagach gier liniowych nad sandboxami. I odwrotnie

EXTRA

Pięć koncepcji na 2010 rok - growe marzenia i pobożne życzenia

Playlista

W tym miesiącu: Cubituss, Haszak, KRL
Czesioooo
Wysłane: 18 lutego 2010 17:07:31

Ranga: Nie mam życia poza kompem
Grupy: Member

Przyłączony: 9/14/2009
No, to czas wypowiedzieć się o nowym PLAY'u. Zaskoczony jestem okładką, ale niestety nie pozytywnie. Ogólnie głównym tematem nie jestem zachwycony.
Plusy:
- "Gry wojenne"
- plakat i tekst o Metro 2033
- tekst - Piraci z Karaibów: Armada Potępionych
- recenzja Mass Effect 2, choć widzę w niej troszkę dziwnych rzeczy (jak główny minus gry)
- większość recenzji
- komiks
- felieton
- tył okładki (AvsP)
Minusy:
- okładka
- temat numeru (nie przepadam za tą serią)
- długość tekstu o Just Cause 2
- długość tekstu o The Settlers 7: Droga do królestwa
- nowości sprzętowe, których jest malutko...

Richard Marx - Right Here Waiting: "[...] Wherever you go, Whatever you do, I will be right here waiting for you [...]"
Bryan Adams - Heaven: "[...] Baby you're all that I want [...] And love is all that I need [...]"
Above & Beyond - Good For Me (Club Mix): "[...] Your good for me, My Baby, so good for me, My Love [...]"
Movetown - Girl You Know It's True: "[...] I will never let you go, because you are my world [...]"
Bryan Adams - (Everything I do) I do it for You: "[...] You know it's true, everything I do, I do it for You [...]"
Spyker
Wysłane: 18 lutego 2010 18:40:43

Przyłączony: 9/25/2009
Okładka jest strasznie beznadziejna projektowała ją osoba z jakimiś problemami emocjonalnymi. Applause

MrHush
Wysłane: 18 lutego 2010 19:24:56

Ranga: Jeszcze bardziej prawie mistrzunio

Przyłączony: 10/29/2009
Po czym to wywnioskowałeś panie psychologu?
Hitman_C47
Wysłane: 18 lutego 2010 20:04:44

Przyłączony: 10/13/2008
Plusy:
-mi jako jednemu z niewielu pewnie - podobała się okładka
-9 kompania, nie wiem czy zagram, ale giera jest chyba ciekawa
-Shadowgrounds - niby kotlet, a fajny
-Kurka w ogniu - w sam raz na wolne 10 minut
-demo German Truck Simulator, potem na pewno sprawdzę
-inwazja gier wojennych
-zapowiedź Cywilizacji 5
-zapowiedź Piratów z karaibów (choć czytałem w KŚG Applause), Metro 2033, settlersów 7 (choć czytałem w CDA Applause), nowego silent huntera
-komiksy(oba)
-Playlista o grach na komórkach (chętnie zobaczyłbym nawet takiej wielkości comiesięczny dział o grach na komórkę)
-plakaty
Minusy:
-mimo wszystko pełniaki mogłyby być lepsze Applause
-mało recenzji
-brak recenzji nowszych gier, np Bioshocka 2
-odejście cubiego (w znaczeniu, że to ostatni numer w którym on jest Applause)

Jeszcze raz taki podpis i się pożegnamy.Ghoran

|Steam|||Last.FM|
♥Boiling Point♥
Spyker
Wysłane: 18 lutego 2010 20:15:06

Jakub Kowalski gdzie sobie odchodzi, bo nie byłem w temacie może ktoś mi udzielić krótkiego wykładu na ten temat ? Został wyrzucony ?
Henryk140
Wysłane: 18 lutego 2010 20:28:43
Ranga: Prawie mistrzunio

Przyłączony: 5/21/2009
Odchodzi do GGnetwork chyba. Raczej nie został wyrzucony, szczerze w to wątpię. Jego teksty w Playu lubiłem najbardziej i chyba nie tylko ja. Applause

Down: nie mam pojęcia.
Ciapek666
Wysłane: 20 lutego 2010 00:54:32

Ranga: Mistrzunio

Przyłączony: 1/17/2008
fajny numer, dużo ciekawych tekstów. Osobiście najbardziej zainteresował mnie tekst o Piratach z Karaibów, zapowiada się świetnie. Aż się mi łezka w oku zakręciła po przeczytaniu ostatniego felietonu Cubitussa Applause W sumie to już dużo redaktorów odeszło odkąd zacząłem czytać Playa (rok 2000) i zauważam że ta gazeta traci te klimat za który ją pokochałem. Oby tylko zmiana nie okazała się samobujem.
Mickey666
Wysłane: 20 lutego 2010 09:17:20

Przyłączony: 11/13/2008
No właśnie! Dobrze Ciapek mówisz, ja zauważyłem że odkąd nie ma Swetra to już nie ten sam Play. Cholernie lubiłem jego teksty. Jeśli chodzi o nowy numer. Okładka wcale nie jest taka zła (pisze to fan serii Applause) Pełniaki też nie najgorsze, od pewnego czasu interesowała mnie 9 Kompania. Kilka dobrych tekstów, ogólnie dobry numer. Applause

kpw_pl
Wysłane: 20 lutego 2010 10:31:20

Ranga: Pomocnik prawie mistrzunia

Przyłączony: 7/20/2009
Okładka mi się nie podoba, jest nijaka. Recenzji trochę mało, brakuje zwłaszcza BioShocka 2 ale nie winię za to redakcji. Niezły tekst o Metro 2033. Pytanie - czy ,,georgus" od testu Mass Effeect 2 to nowy tekściarz w PLAYU?
DonSzabla
Wysłane: 20 lutego 2010 16:30:33

Przyłączony: 6/17/2008
Zawartość jest bardzo bogata głównie w ciekawe reportaże.
Co do okładki mi się podoba Applause

Jakub1996
Wysłane: 20 lutego 2010 18:24:02

Ranga: Prawie mistrzunio

Przyłączony: 7/14/2009
Dobrze podsumujmy:
Plusy:
-Publicystyka
-Ładna okładka
-Reportaże
-Plakat
-Komiks
-Dema
-Stosunek cena/jakość
-Niezła 9 kompania
-ładne opakowanie na ołytę
-dobry Shadowgrouds...
Minusy:
-...który był wcześniej u konkurencji
-Podróbka kurki wodnej
-Kilka błędów np 2 dema Dark Void
-Mało recenzji
-mało o sprzęcie
wanted22
Wysłane: 20 lutego 2010 20:06:27

Przyłączony: 1/23/2010
Szkoda,że Cubituss odchodz,i a okładka mi się nie podoba (choć i tak kupiłem).
Spyker
Wysłane: 20 lutego 2010 20:12:47

A może naprawicie forum, bo obrazka jak nie było tak i nie ma - b-side mówił, że porozmawia z kimś odpowiednim, ale widzę, że to były słowa puszczone na wiatr.
Ghoran
Wysłane: 20 lutego 2010 20:29:12

Ranga: Administration
Grupy: Moderator

Przyłączony: 8/17/2007
Spyker pisze:
A może naprawicie forum, bo obrazka jak nie było tak i nie ma - b-side mówił, że porozmawia z kimś odpowiednim, ale widzę, że to były słowa puszczone na wiatr.

A może zanim coś napiszesz następnym razem, to się zastanowisz dwa razy?
Zaczynają mnie drażnić Twoje kretyńskie posty a to nie wróży zbyt dobrze dla Twojej spamerskiej przyszłości tutaj.
Spyker
Wysłane: 20 lutego 2010 20:37:27

Ghoran - A co ja takiego powiedziałem złego. Mówił, że porozmawia, a tu dalej nic. A dlaczego moje wypowiedzi są takie złe dla ciebie ?
Ciapek666
Wysłane: 20 lutego 2010 22:06:49

Przyłączony: 1/17/2008
właśnie przeczytałem artykuł rgb o sztuce w grach. Świetny tekst, naprawdę bardzo pomysłowy i dający do myślenia nad tym co można zyskać dzięki graniu. Jeśli rgb przeczytasz tego posta to wiedz że zrobiłeś na mnie ogromne wrażenie tym tekstemApplause Respekt. Jakby nie patrzyć to jeden z niewielu redaktorów którzy pozostali z tej ekipy którą pamiętam ze starych numerów i mam nadzieję że jeszcze długo będzie pisał dla Playa
keeveek
Wysłane: 21 lutego 2010 08:41:18
Ranga: Pomocnik prawie mistrzunia

Przyłączony: 6/21/2009
oj Ghoran Ghoran strasznie emocjonalny się zrobiłeś. Może poproś naczelnego w Playu o utworzenie działo "Z Shotgunem i w spódnicy" ?

Mnie się okładka BARDZO podoba. Dawno nie było takiej stonowanej i wyważonej kompozycji. Inna kwestia że połowa czytelników pewnie nie wie kto na niej jest i w cywilizację nie grała nigdy, ale do mnie ten artwork trafia.

Numeru jednak nie kupię, strategii mam wystarczająco dużo do zagrania a medieval 2 total war w drodze i wolę takie klimaty niż współczesne...
MrHush
Wysłane: 21 lutego 2010 12:10:46

Przyłączony: 10/29/2009
Aleś mądry, ale czyś taki wysoki? Nie kupisz numeru bo...masz wystarczająco dużo strategii? Wybacz, ale mnie szczerze rozbawiłeś. Jak zawsze masz świetną argumentację. Jak zawsze i jak wszędzie (:
krol500
Wysłane: 21 lutego 2010 13:01:47

Przyłączony: 4/6/2009
Okładka mi się nie podoba. Bardzo fajny tekst o grach wojennych. Czegoś mi w tym numerze brakowało, nie ma tu jakiś porywających gier, no ale to tylko moje zdanie. A może w następnym numerze zrobić test darmowych mmo? jest ich coraz więcej i warto wiedzieć w co zagrać a w co nie.

Użytkownicy przeglądający ten temat
Guest

Skok do forum