|
|
 Ranga: Nie mam życia poza kompem Grupy: Member
Przyłączony: 9/14/2009 Posty: 5,204
|
naruto564 pisze:PS. Nowym prezydentem zostanie marszałek Sejmu, czyli Bronisław Komorowski. Marszałek Sejmu przejmuje w takim wypadku obowiązki prezydenta kraju, ale go nie zastępuje. Ma 14 dni na ogłoszenie daty wyborów nowego prezydenta. Później... Wiadomo, zliczą głosy i nowy prezydent znów przejmie obowiązki.
|
|
Ranga: Pomocnik prawie mistrzunia Grupy: Member
Przyłączony: 3/13/2010 Posty: 34
|
naruto564 pisze: Coś czuję, że Ruscy mogą być w to zamieszani. -Pewnie zamontowali bombę w samolocie...I to wcale nie był żart. Szkoda...aż się wierzyć nie chce że tyle osób zginęło, w tym prezydent...
|
|
 Ranga: Mistrzunio Grupy: Member
Przyłączony: 6/14/2008 Posty: 446
|
Czesioooo pisze:Marszałek Sejmu przejmuje w takim wypadku obowiązki prezydenta kraju, ale go nie zastępuje. Ma 14 dni na ogłoszenie daty wyborów nowego prezydenta. Później... Wiadomo, zliczą głosy i nowy prezydent znów przejmie obowiązki. No tak tyko czy jest sens tego robienia, wybory będą najwcześniej w czerwcu, a przecież kolejne są zaplanowane na październik. Myślę, że prezydentem pozostanie Komorowski już do jesieni.
|
|
Przyłączony: 11/26/2007 Posty: 1,052
|
Nie może.
|
|
|
No wiem, że będzie to niezgodne z konstytucją (chyba z nią), no ale obieranie prezydenta, który i tak pełni w państwie tylko funkcję reprezentatywną, na 3 miechy to jakiś absurd.
|
|
|
A to nie będą wybory na "normalną", pełnowymiarową kadencję?
|
|
|
No chyba nie, bo najpierw musi zajść pełnowymiarowa, zgodna z konstytucją (znowu nie wiem, czy akurat zgodnie z nią) kampania wyborcza.
|
|
Przyłączony: 9/14/2009 Posty: 5,204
|
Chyba będą to normalne wybory, na "pełnowymiarową" kadencję.
|
|
|
Również wydaje mi się, że to "normalne" wybory. art. 128/2 - http://www.trybunal.gov.pl/akty/konstytucja/5.htm
|
|
|
Skoro tak mówicie to może tak będzie. Nie jestem znawcą. Znając jednak polskich polityków myślę, że wszyscy kandydaci mogą się nieźle wkurzyć z tego powodu. W końcu PO już wcześniej odstawiło swoją szopkę wyborczą z wyborem swojego kandydata na prezydenta.
|
|
Ranga: Jeszcze bardziej prawie mistrzunio Grupy: Member
Przyłączony: 3/27/2010 Posty: 242
|
Tom425100 pisze:naruto564 pisze: Coś czuję, że Ruscy mogą być w to zamieszani. -Pewnie zamontowali bombę w samolocie...I to wcale nie był żart. Szkoda...aż się wierzyć nie chce że tyle osób zginęło, w tym prezydent... Dochodzenie będzie trwać kilka miesięcy na pewno to odkryją.
|
|
Przyłączony: 9/25/2009 Posty: 7,100
|
Ja i tak nie idę na wybory nie ma na kogo głosować tak naprawdę.
|
|
|
A może po prostu nie przeżyłeś tych 18 wiosen ?
|
|
|
Jak to nie tylko nie wiem dokładnie jak się głosuje i gdzie trzeba iść, a i nie wiem gdzie mam dowód gdzieś w szafce jest, ale gdzie, to nie mam pojęcia.
|
|
Przyłączony: 5/24/2008 Posty: 618
|
potwierdzam ze wybory beda zupelnie normalne na normalna kadencje. komorowski po prostu przejal obowiazki prezydenta do czasow wyborow bo takie jest prawo. ja tez jeszcze nie wiem czy isc na wybory bo nie ma dobrego kandydata. komorowski udowodnil ze nie nadaje sie na prezydenta swoimi przemowieniami po katastrofie.nie chodzi mi o to ze byly beznadziejne bo nie byly tylko o to ze nie ma zdolnosci retorycznych i nie nadaje sie na ta funkcje. przypuszczam ze pojde na te wybory mimo wszystko zeby wybrac mniejsze zlo bo nie chce zeby pis cokolwiek wygral w tym kraju...
|
|
|
Mógłbyś mi wyjaśnić, czemu wszyscy tak nienawidzą PiS? Że to szatan wcielony i behemot. Dla mnie PiS nie jest wcale lepszy od PO. Jakoś nikt nie chciał mi tego wytłumaczyć. Mam tylu znajomych za PO, ale nikt nie powie mi czemu on jest lepszy od PO. Walą mi tylko jakimiś banałami, że Kaczyński to debil był, a Tusk to zbawiciel na koniu.
A co do wyborów to chyba sobie zagłosuję na jakiegoś admirała, bo zdaje mi się, że głosuje. Mhmmm... jak ja lubię marynarzy...
|
|
|
A ja pójdę dla żartów zagłosować na Marka Jurka.
|
|
Przyłączony: 5/24/2008 Posty: 618
|
foidek pisze:Mógłbyś mi wyjaśnić, czemu wszyscy tak nienawidzą PiS? Że to szatan wcielony i behemot. Dla mnie PiS nie jest wcale lepszy od PO. Jakoś nikt nie chciał mi tego wytłumaczyć. Mam tylu znajomych za PO, ale nikt nie powie mi czemu on jest lepszy od PO. Walą mi tylko jakimiś banałami, że Kaczyński to debil był, a Tusk to zbawiciel na koniu.
A co do wyborów to chyba sobie zagłosuję na jakiegoś admirała, bo zdaje mi się, że głosuje. Mhmmm... jak ja lubię marynarzy... nie mowie ze pis to szatan a tusk to cudotworca. po prostu widzialem co sie dzialo jak pis byl u wlasdzy w 2005 roku(nie gdy kaczynski wygral na prezydenta ale gdy mieli wieksziosc w sejmie). to jak sie panoszyli, uwazali za najmadrzejszych najlepszych, jak jawnie kradli (mowie jawnie bo nikt chyba nie ma watpliwosci ze kazda kandecja jaka jest zarabia ogromna kase i nie tylko z pensji sejmowych) jak dzialali na niekorzysc kraju mnie przerazalo. mysl ze moga miec prezydenta nie jest najgorsza bo to w sumie tylko funkcja reprezentatywna i podpisywanie ustaw no ale pomyslcie jak jarek zostanie prezydentem to bedziemy chyba jedynym krajem ktory nie ma pierwszej damy...
|
|
|
No, ale kurczę znów za mało konkretów. Mnie chodzi o przykłady, z tego co pamiętam to tylko Drzewiecki był zamieszany w jakąś aferę. A to, że kradną to wiadomo, lewica kradła, prawica i pewnie teraz liberałowie kradną tylko po cichu.
|
|
|
O ile do samego PiS-u nie mam większych zastrzeżen to ich rządy były komiczne/żałosne. Koalicja z LPR i Samoobroną.  Giertych i Lepper wicepremierami.  Teletubiś pedał. Teoria ewolucji Romka. 0 tolerancji. Amnestia itd.. Naprawdę bardzo ciekawe czasy, pudelek miał o czym pisać. ^Drzewiecki był z PO, z PiS wpadł Lipiec.
|
|
|
Guest |