|
|
 Ranga: Mistrzunio Grupy: Member
Przyłączony: 10/12/2009 Posty: 762
|
Grzybek_pl i Hitman_C47 wasze posty co były na drugiej stronie są bez komentarza nie wiem czy mi mieliście zepsuć temat ale następnym razem mówcie coś z sensem. Dzisiaj powiem kilka zdań o kościele bo nie miałem czasu   .
|
|
 Ranga: Administration Grupy: Moderator
Przyłączony: 8/17/2007 Posty: 266
|
SWAT_ pisze:Bakteria stworzyła mięsień sercowy z opłatka? To lepiej trzyma się teza że on go miał przypadkiem przy sobie i podrzucił. Problem w tym, że to nie był żaden mięsień sercowy. Pani, która to badała była nawiedzoną katoliczką więc...skłamała  Poza tym sam Kościół stwierdził, że to nie cud. Nie bądź bardziej święty  SWAT_ pisze:Co do Bożego Narodzenia i wzmianki o nim w księdze natchnionej. Księga Daniela (4,23,3) pisze "Pierwsze przyjście Pana naszego wcielonego, w którym narodził się w Betlejem miało miejsce ósmego dnia przed kalendami styczniowymi" Ale to nie jest wzmianka o święcie jakie obchodzimy. SWAT_ pisze:Ponadto Boże Narodzenie nie jest aż takim starym świętem. Jest nowożytne, a więc niemożliwością jest żeby o nim było w biblii. Chyba że twórcy biblii podróżowali w czasie. Ano właśnie. Czyli co jest ważniejsze? Pismo Święte czy Katechizm?  Mogę interpretować sam czy muszę wierzyć księdzu? Papież był nieomylny tyle lat... a dziś przeprasza  A wiesz kiedy i dlaczego wprowadzono spowiedź jaką znamy dziś? Nie, nie jest ona taka stara jakby się wydawało. Powtórzę: rozumiem wiarę w Boga. Nie rozumiem wiary w Kościół. Bo to jest też wiara w miłosierne krucjaty
|
|
 Ranga: Nie mam życia poza kompem Grupy: Member
Przyłączony: 3/20/2009 Posty: 1,123
|
Nie wiem czy jest wiara w Kościół... Tak mi to dziwnie brzmi.  Kościół stosuje swoje zabiegi bo ludzie to ludzie... I różnych rzeczy nie rozumieją. Oczywiście nie mam zamiaru Kościoła bronić w każdym (np. Krucjaty własnie) wypadku bo wierzę w Boga nie w Kościół jako instytucję. Ale np. wierzę że w Sokółce zdarzył się cud.
|
|
Przyłączony: 9/5/2007 Posty: 1,395
|
Ghoran pisze:Problem w tym, że to nie był żaden mięsień sercowy. Pani, która to badała była nawiedzoną katoliczką więc...skłamała  Ale i tak nie znam bakterii która tworzy tak fikuśne rzeczy podobne do mięśnia sercowego z opłatka. Ghoran pisze:Pismo Święte czy Katechizm?  Mogę interpretować sam czy muszę wierzyć księdzu? (...) Powtórzę: rozumiem wiarę w Boga. Nie rozumiem wiary w Kościół. Bo to jest też wiara w miłosierne krucjaty  Powinieneś interpretować księgę tak jak uważasz. Gdyby Boga interesował opinia każdego człowieka na jego temat, już dawno by się zjawił i zrobił przeciw co niektórym krucjatę. Nie dyskryminuję satanistów, ateistów ani żadnych innych żydów czy islamistów. Kościół to inaczej wspólnota Boża, nie zarabiająca instytucja jak to jest niestety w dzisiejszych czasach. Ale to nie zmienia faktu, że Bóg może istnieć. Tego nikt nie jest pewny. Ale lepiej wierzyć w coś, niż w nic i lepiej mieć nadzieję, chociaż może fałszywą że coś po śmierci jednak jest.
|
|
 Ranga: Pomocnik prawie mistrzunia Grupy: Member
Przyłączony: 6/26/2009 Posty: 59
|
Dla mnie kościół jest to po prostu wyzysk z ludzi któryz wierzą w Boga można to porównać to złoża ropy. Ropa czyli Bóg jest wykorzystywana przez ludzi dopóki człowiek nie zauważył że z ropy czyli wiary w Boga można kasę wycisnąć aż tak bardzo się tym nie interesował dopiero jak zauważył że kasa leci to nagle Ropa czyli bóg stała się czymś najcenniejszym (w każdym tego słowa znaczeniu) i to tylko ropie powinno się składać cześć bo ona daje nam życie wieczne itp itd.
|
|
Przyłączony: 12/25/2007 Posty: 850
|
Według twojego rozumowania wszyscy są wierzący i wszyscy MUSZĄ chodzić do kościoła ? Bo ropa jak to ropa - na niej opiera się cały przemysł transportowy . Masz samochód - musisz mieć do niego benzynę . Wyobraź sobie że na świecie są też ateiści - to są ludzie bez samochodów ... według twojego rozumowania .
|
|
 Ranga: Pomocnik prawie mistrzunia Grupy: Member
Przyłączony: 6/26/2009 Posty: 59
|
Ale mi chodziło tylko o katolików a ateiści to inna "półka"
|
|
|
SWAT_ pisze:Ale i tak nie znam bakterii która tworzy tak fikuśne rzeczy podobne do mięśnia sercowego z opłatka. A ile bakterii znasz?  Serratia marcescens - to łacińska nazwa pałeczki krwawej, zwanej też cudowną. Bakteria ta wytwarza czerwony pigment i posiada zdolność wzrostu na pieczywie, a hostia to przecież rodzaj pieczywa. Zamoczona w wodzie i zamknięta w tabernakulum hostia była idealną pożywką dla tej pospolitej bakterii. Jest ona dość popularna. Powoduje zakażenia dróg moczowych, głównie u mężczyzn. I powtarzam, pani prof. Maria Sobaniec-Łotowska badająca to jako pierwsza zobaczyła co chciała zobaczyć. No ale cud... Kościół się wycofał z tego cudu, ale ludzie wiedzą lepiej  SWAT_ pisze:Powinieneś interpretować księgę tak jak uważasz. Bluźnisz... Tak to mówił Luter i Kalwin. U nas tak dobrze nie ma. SWAT_ pisze:Ale to nie zmienia faktu, że Bóg może istnieć. Tego nikt nie jest pewny. Ale lepiej wierzyć w coś, niż w nic i lepiej mieć nadzieję, chociaż może fałszywą że coś po śmierci jednak jest. Ale ja nie neguję istnienia Boga. Tzn. osobiście nie wierzę w takiego boga jakiego sprzedaje nam Kościół. Ale nie jestem też ateistą.
|
|
|
Ghoran pisze:SWAT_ pisze:Powinieneś interpretować księgę tak jak uważasz. Bluźnisz... Tak to mówił Luter i Kalwin. U nas tak dobrze nie ma. I stali się wrogami kościoła katolickiego. Tak jak większość ludzi, która uważa Instytucja Kościół, za złodziej. Ghoran pisze:A ile bakterii znasz? Applause No niewiele. Biologiem nie jestem, ale dzięki za oświecenie. Ale jest wiele innych cudów potwierdzonych naukowo nawet przez osoby słabej wiary.
|
|
|
SWAT_ pisze:I stali się wrogami kościoła katolickiego. Tak jak większość ludzi, która uważa Instytucja Kościół, za złodziej. Jeśli twierdzisz, że możesz sam interpretować Pismo Święte to...jesteś wrogiem Kościoła. Nie możesz. Nie w naszym Kościele. SWAT_ pisze:Ale jest wiele innych cudów potwierdzonych naukowo nawet przez osoby słabej wiary. Ale to już nie jest argument w tej dyskusji  Bo tak to ja mogę powiedzieć, że to co dziś uważamy za cud jutro będzie banałem fizycznym/chemicznym... Moim zdaniem nie ma rzeczy niewyjaśnionych. Co najwyżej my tu i teraz nie potrafimy ich wyjaśnić. I mam takie pytanie "pomocnicze" - i nie ukrywam, że lekko podchwytliwe - wierzysz w magię? Nie w cuda. W magię.
|
|
|
Zależy co się kryje pod tym pojęciem w twoim mniemaniu.
|
|
|
SWAT_ pisze:Zależy co się kryje pod tym pojęciem w twoim mniemaniu. Po prostu magia. Czarna i biała. Czarowanie. Nie wiem jak to jaśniej napisać
|
|
|
No np. tworzenie rzeczy z niczego za pomocą czary mary to w to nie wieże albo fireballe jak w Gothicu, ale np. przenoszenie (a co najmniej poruszanie) przedmiotami za pomocą siły woli tzw. telekineza wg. mnie jest możliwa.
|
|
|
Ja się zastanawiam w jaki sposób jest możliwa ? Myślisz że mózg , nawet ten najdoskonalszy , jest w stanie wytworzyć fale które poruszały by przedmiotami ? Chyba że podłączyć mózg to jakiegoś urządzenia które przekładało by fale na ruch ... ale takie coś już istnieje .
|
|
Przyłączony: 4/25/2009 Posty: 1,188
|
Ludzki mózg drogi Mati_ziomie jest najdoskonalszym z najdoskonalszych tworów tyle, że człowiek wykorzystuje minimalną jego częć. Moźliwości mózgu są przerażające  tyle, że człowiek najpierw musi nauczyć się je wykorzystywać tzw. ewolucja a to potrwa z 1000 lat  .
|
|
Przyłączony: 7/19/2008 Posty: 1,589
|
Ja zawsze uważałem że religie kiedyś wymyśliła grupa ludzi która uznała że fajnie by było stworzyć jakiś tam kodeks moralny, pod przykrywką "istoty wyższej" czyli boga żeby ludzie byli czemuś podporządkowani, mieli jakiś cel w życiu i nie żyli w chaosie I wierzyłem w to wszystko ja pewnego momentu, kiedy już zacząłem samodzielnie myśleć, na przekór temu co mi wpajali od dzieciństwa.. A już w ogóle irytuje mnie kościół i sposób w jaki chcą nam przekazać te prawdy.. 60 % mszy to niepotrzebne pieśni, których przeważnie nie znam i jestem negowany przez mohera siedzącego obok mnie, a jak już jest kazanie to wszystkie przeważnie sprowadzają się do tego żeby "kochać bliźnich, być dobrym itd" i to jest cała puenta.. to już wole zostać w domu w niedziele ..
|
|
|
Najgorsze w kościele(jako "domu bożym"  jest przepych. No cholera , przecież w piśmie jest napisane że miejsce modlitw ma byś skromne a my teraz mamy jakieś złote kielichy , kryształowe naczynia , zdobione ołtarze . A nam mówią żeby nie zwracać uwagi na pieniądze . A później jeszcze zbierają "na tace" dla ubogich w afryce - jak by sprzedali w cholerę te złoto to by i dla Afrykańczyków kasa była . Nie wspomnę tu o różnych osobach które wożą się autem za 2 miliony złotych , żerują na moherach i kradną pieniądze dla amerykańskiej Polonii .
|
|
|
SWAT_ pisze:No np. tworzenie rzeczy z niczego za pomocą czary mary to w to nie wieże albo fireballe jak w Gothicu, ale np. przenoszenie (a co najmniej poruszanie) przedmiotami za pomocą siły woli tzw. telekineza wg. mnie jest możliwa.
Bardziej mam na myśli, przywoływanie duchów np. Pietrek2 pisze:Ludzki mózg drogi Mati_ziomie jest najdoskonalszym z najdoskonalszych tworów tyle, że człowiek wykorzystuje minimalną jego częć. Moźliwości mózgu są przerażające  tyle, że człowiek najpierw musi nauczyć się je wykorzystywać tzw. ewolucja a to potrwa z 1000 lat  . Nooo... z tą doskonałością to bym tak nie szarżował  Bo to nie jest prawda. Ale faktem jest, że mózg mamy zbadany w bardzo małym stopniu.
|
|
|
Ghoran pisze:Bardziej mam na myśli, przywoływanie duchów np. W przywoływanie duchów wierze.
|
|
Przyłączony: 4/25/2009 Posty: 1,188
|
Ghoran pisze:Nooo... z tą doskonałością to bym tak nie szarżował  Bo to nie jest prawda. A skąd wiesz, że to nieprawda skoro przecież sam przyznaeś, że mózg jest właściwie niezbadany. Skoro jest właśnie niezbadany to skąd mamy wiedzieć czy jest niedoskonały. Teraz jest - fakt - niedoskonały i prymitywny ale ja mówię o jego możliwościach rozwoju, które są przeogromne  , chodzi mi nie o częśc, którą teraz wykorzystujemy tylko o jego całkowitą wydolność. Nasz mózg zdolny jest wytworzyć jak już gdzieś ^^^up było napisane, potężne fale czy coś. A napewno na tym możliwości mózgu jako ośrodka danych - bądź może nawet zdolnego je przesyłać jak to niektórzy mówią : tzw. telekineza - się nie kończą  . Ale na tym etapie ewolucjii człowieka to raczej niemożliwe  ... Mati_ziom---> to prawda, przecież nawet sam Jezus, żył w ubóstwie i pił z drewnianego kielicha ( czy z może czegoś innego niż drewno ) więc czemu teraz wszystko jest złote i pełne przepychu podczas gdy inni głodują - coś mi się zdaje, że Jezus sobie tego raczej nie życzy  .
|
|
|
Guest |