|
|
 Ranga: Mistrzunio Grupy: Member
Przyłączony: 6/14/2008 Posty: 446
|
Byłem dzisiaj w bardzo popularnym saloniku multimedialnym, empik się nazywa. I otóż tego dnia świat stanął mi na głowie, ziemia zadrżała w posadach, a z okien powypadały szyby. SZOK!!!!! FIFA 10 kosztuje zaledwie 70 zł i to w dniu premiery. No nie ma bata, EA nie może wydać gry w tak niskiej cenie, a zwłaszcza swego murowanego hitu, którego i tak kupi w ciemno rzesze fanatyków kopanej piłki. Więc tak sobie myślę, czy to EA tak bardzo odczuwa skutki kryzysu, że ceny swoich hitów obniża nawet o 66 % ceny premierowej z zeszłego roku ? Nie wiem, a może to nowa polityka finansowa ? A może być po prostu dostaniemy jakiegoś bubla, zgrabnie opakowanego (patrząc po screenach chyba jednak tak) ? Nie wiem. Druga sprawa, w tym samym saloniku zauważyłem wydanego, niecały rok temu Quantum of Solace za 20 dychy. Przecież to jest nie możliwe, 20 złoty za grę na super mocnej licencji, to się po prostu w pale nie mieści... no nic pozostaje się tylko cieszyć, że nadchodzą tłuste lata reedycji.
|
|
 Ranga: Nie mam życia poza kompem Grupy: Member
Przyłączony: 9/25/2009 Posty: 7,100
|
W zasadzie to Empik ma tanie gry. Wystarczy iść do Arkadii w niej do innych sklepów np. Carrefour - dział z grami i już ceny są wyższe naprawdę. Więc jeśli chodzi o gry to polecam tylko Empik. Cena gry - FIFA 10 może być taka dlatego, że EA SPORTS wie, że sprzeda duży nakład więc dodatkowo obniżyła cenę gry rzeby lepiej była sprzedana( bardzo dużo osób będzie w nią grać). Quantum Of Solace - nie jest zbyt specjalne - ogólnie prosta gra, chowanie się za przeszkodami itp. Zobacz to jaka tu jest cena tej gry - http://merlin.pl/James-Bond-Quantum-of-Solace_Activision/browse/product/8,620615.html;jsessionid=B10C8CF530692B53C6C89DF6FFC8A780.LB1
|
|
|
No i właśnie o tym mówię. Cena gry nie zależy tylko i wyłącznie od jej jakości. Drogie są gry na licencji, a jak wiemy to za zazwyczaj gnioty.
|
|
Przyłączony: 9/20/2007 Posty: 344
|
Ja się o ceny premierówek nie martwię, bo i tak ich nie kupuję. Wolę poczekać na reedycję lub kupić używkę na allegro  .
|
|
Przyłączony: 9/14/2009 Posty: 5,204
|
foidek, no w sumie dziwna sprawa... 70zł FIFA 10 i 20zł Quantum of Solace ? Trochę podejrzane. A może mają zbyt duży nakład i obniżyli cenę, bo widzą, ze ludzie nie kupują ? Może taka obniżka cen zachęci innych do kupowania. 
|
|
Przyłączony: 10/13/2008 Posty: 1,755
|
Sam widziałem Fife za 70 zł, ale to promocja przez jakieś 2 tygodnie i dodatkowo wszędzie były takie wihajstry przy półkach z reklamą (całe półki). A QoS sam kupiłem za 20 zł  .
|
|
|
Spyker, co do empiku mam nieco odmienne zdanie. No, ale po zauważeniu Qunatuma za tak niską cenę to może zmienię zdanie. Jak do tej pory to uważam że gry najlepiej mozna kupować w malych sklepach, bądź na giełdzie - tam można się targować (np. Jedi Academy kupiłem za 15 zł jakieś 3 lata temu)
|
|
Przyłączony: 1/26/2009 Posty: 1,067
|
Ja kupiłem za 20 zł Quantum of Solace i Burnout Paradise za 5 dych.
|
|
Przyłączony: 12/14/2008 Posty: 1,833
|
Ile kosztuje teraz gra King Bounty ??
|
|
Przyłączony: 11/13/2008 Posty: 362
|
Niedługo wyjdzie (albo wyszła) od cenegi King Bounty Złota Edycia za 70 zł a w sklepie internetowym 55
|
|
|
Ja kupiłem king's bounty w okayu w bełchatowie za 5 dych.
|
|
 Ranga: Prawie mistrzunio Grupy: Member
Przyłączony: 11/16/2008 Posty: 127
|
a ja w empiku KOTORA 1 i 2  polecam jeszcze empire at war, bo ostatnio w epiku się pojawiły te gry.
|
|
Przyłączony: 4/25/2009 Posty: 1,188
|
Spyker pisze:W zasadzie to Empik ma tanie gry. Wystarczy iść do Arkadii w niej do innych sklepów np. Carrefour - dział z grami i już ceny są wyższe naprawdę. Więc jeśli chodzi o gry to polecam tylko Empik. A właśnie, że Empik ma drogie gry w porównaniu z innymi sklepami. Zapomnieliście o Saturnie i Media Markt  - przecież tam jest najtaniej a nie w Empiku, który do dzisiaj uważany jest przez niektórych za drożyznę. W Saturnie bardzo często premierowe gry są tańsze o dychę, dwie, Do tego w Saturnie jest ziemia obiecana dla wszystkich kto kupuje tanie serie - Platynowa Kolekcja kosztuje stałe 60 zł podczas gdy wszędzie zdrożała do 70 zeta a wcześniej kosztowała 50 zł gdy w innych sklepach była za 60 zł - dycha taniej. To samo EX - 22 zł; EX Gold - 25zł itp. itd. 
|
|
|
Pietrek2 pisze:Spyker pisze:W zasadzie to Empik ma tanie gry. Wystarczy iść do Arkadii w niej do innych sklepów np. Carrefour - dział z grami i już ceny są wyższe naprawdę. Więc jeśli chodzi o gry to polecam tylko Empik. A właśnie, że Empik ma drogie gry w porównaniu z innymi sklepami. Zapomnieliście o Saturnie i Media Markt  - przecież tam jest najtaniej a nie w Empiku, który do dzisiaj uważany jest przez niektórych za drożyznę. W Saturnie bardzo często premierowe gry są tańsze o dychę, dwie, Do tego w Saturnie jest ziemia obiecana dla wszystkich kto kupuje tanie serie - Platynowa Kolekcja kosztuje stałe 60 zł podczas gdy wszędzie zdrożała do 70 zeta a wcześniej kosztowała 50 zł gdy w innych sklepach była za 60 zł - dycha taniej. To samo EX - 22 zł; EX Gold - 25zł itp. itd.  Sorry, ale ja uważam inaczej. W empiku w dniu premiery Risen kosztował 100zł, CoD MW2 119zł. Nie wiem jak w Saturnie, ale w Media nie wszystkie gry są tanie.
|
|
|
Ja zawsze kupuję w Empiku gry. A ceny są niskie jak dla mnie.
|
|
|
Spyker pisze:Ja zawsze kupuję w Empiku gry. A ceny są niskie jak dla mnie. Ja tak samo. Ostatnio-X-Men Origins Wolverine za 50zł i tyleż samo za Prince of Persia 2008.
|
|
Przyłączony: 1/23/2010 Posty: 1,229
|
Sorry za odkop, ale to wydaje się jedyny odpowiedni dział
Charles Cecil, projektant Broken Sworda, oficjalnie wypowiedział się (nie podam cytatu, jego słowa znam ogólnikowo):
Jednym z aspektów nie malejącego czynnika piractwa są wysokie ceny gier. Wprowadzane są różne zabezpieczenia jak DRM, a producenci zapominają o najważniejszym punkcie walki z piractwem: obniżeniu ceny gier.
~news by Hyper
Trzymamy twoją stronę, Charles !!!
|
|
Przyłączony: 9/14/2009 Posty: 5,204
|
Czytałem to już dosyć dawno temu chyba. A moze kogoś innego, kto mówił tak samo. No, w każdym bądź razie oczywiście zgadzam się z tym Panem.
|
|
|
DRM - Dawno złamany, a ceny za wysokie.
|
|
Przyłączony: 1/23/2010 Posty: 1,229
|
[sarkazm]Co ty nie powiesz...[/sarkazm]