Jakieś dwa miesiące temu kupiłem używanego DS-a, więc mogę co nieco polecić (tytuły w które grałem):
New Super Mario Bros-platformówka w klasycznej konwencji, z której jednak nintendo wycisnęło wszystko co najlepsze

Sporo plansz, dużo wrogów i, co prawda mało, ale całkiem ciekawe-nowe umiejętności/bonusy. Zdecydowanie polecam!
Advance Wars-Dark Conflict-najnowsza (o ile mi wiadomo) część Advance Wars, strategia turowa, niesamowicie grywalna (myślę że przypadnie do gustu nawet komuś kto nie za bardzo lubi turówki) baaardzo dużo zmian w stosunku do poprzednich części, ale moim zdaniem zmian w dobrym kierunku (szkoda mi tylko że trochę ograniczono "siłę wpływu" dowódców, ale da się przełknąć). I do tego niesamowity klimat, oprawa muzyczna(po prostu mistrzowskie wykonanie), i niezła fabuła (co dziwne, o ile momentami dialogi są ewidentnie słabe, o tyle fabuła jest o wiele lepsza niż w poprzednich częściach). No i poza klasycznym multi jest jeszcze możliwość zagrania w kilka osób na jednej konsoli

Z góry jednak ostrzegam, że w pewnym momencie kampania robi się baaaardzo trudna. Ja sam utknąłem na jednej z ostatnich misji jakiś czas temu, ale może za jakiś czas się przymierzę i spróbuję ją rozpracować.
Mario & Luigi-Partners in Time-kontynuacja Superstar Sagi z Advance'a, czyli tak naprawdę zręcznościówki z małymi elementami crpg, pardon, ndsrpg

Super grywalna rzecz, w tej części dodano tytułowym bohaterom dwóch nowych kompanów... ich samych, tylko że z przeszłości, kiedy byli jeszcze mali. W efekcie dużo nowych możliwości, opcji podczas walki (którą lekko zmodyfikowano) itd itp. Jedyne do czego mogę się przyczepić, to fakt, iż ta część jest o wiele mniej "otwarta na ekslorację" niż Superstar saga. Ale mimo swej prostoty naprawdę wciągająca.
Oprócz tego grałem jeszcze w pierwszą część Worms-Open Warfare, ale tego nie mógłbym w pełni polecić, gra nie jest zła, ale pod względem grywalności do wymienionych wcześniej tytułów się nie umywa.
I jeszcze mały offtop-jeśli chodzi o zakup, to generalnie polecam allegro oraz, jeśliś z Warszawy, giełdę na ul. Batorego(mały wybór, i trzeba uważać uważać, bo są też miejsca gdzie sprzedają nowe). W obu przypadkach będą to raczej tytuły używane, ale za to w znośnych cenach, mnie wcale jakoś nie przeszkadza fakt że gra jest używana, a można ją nabyć w cenie bardziej do przełknięcia. Nowe gry niestety kosztują najczęściej 179.90 zł, taniej sprzedają mniej popularne tytuły. To jest niestety spora przewaga PSP nad DS-em, bo często widuję jakieś starsze tytuły na PSP nawet w hipermarketach, do tego w bardzo dobrych cenach, z dostępnością tytułów na NDS już trochę gorzej, o cenie już wspomniałem.